logo servicii print digital

Cum să faci cărți de vizită

Ca să faci cărți de vizită folosind orice program online, pentru a rezulta o carte de vizită tehnic perfectă ai nevoie de noțiuni corecte despre cum se face o carte de vizită pentru a fi produsă fără probleme în orice tipografie.

Află noțiuni necesare despre tehnica de a face cărți de vizită corecte

Dreptunghiurile colorate trasate punctat - ce reprezinta ?

Orice carte de vizita mai inainte de asta este un carton. Dupa taiere hartia de 300 de grame devine o gramada de carti de vizita. Dreptunghiul rosu magenta punctat se refera la marginile de taiere, acolo unde o sa cada lama ghilotinei ca sa creeze cartea de vizita. Acolo sunt marginile fizice finale ale cartii de vizita. Dincolo de aceasta granita punctata rosu incepe zona de bleed. Orice e plasat pe aceasta zona cade / dispare la taierea cu ghilotina.

Dreptunghiul albastru cyan reprezinta marginile de siguranta la care textul din cartea de vizita se poate apropia de marginile de taiere. Plasarea textului sau a imaginilor dincolo de aceasta margine, din cauza erorilor mecanice de taiere (dupa dreptunghiul rosu) pot fi puse in pericol de decupare. Acesta e dreptunghiul de siguranta diagrama carte de vizita

Daca elementele grafice trebuie plasate langa marginea de taiere atunci e obligatoriu ca ele sa fie extinse, sa intre grafic in zona de bleed astfel ca la taiere indiferent de eroare elementul lipit de margine sa ramana lipit de margine si cartea de vizita profesionala. Dreptunghiul gri punctat aflat in zona de bleed reprezinta marginile de la care se masoara distantele. Este dreptunghiul de reper.

De ce e nevoie de acest dreptunghi de reper ?

Cand in casetele de editare stilistica ale campurilor de text sau imagine ale cartii de vizita se precizeaza distantele fata de punctul de origine masuratoarea se face de la acest dreptunghi de reper. Daca nu se precizeaza numeric distantele ci se folosesc doar indicatiile de aliniere reperul este dreptunghiul cyan de siguranta.

Punctele de origine

Punctul de origine, pentru clarificare, este coltul din stanga sus al dreptunghiului ce incadreaza orice text sau imagine ce se pozitioneaza pe suprafata cartii de vizita. Puncte de origine au atat cartea de vizita in sine cat si elementele ce se plaseaza pe ea. Dreptunghiul de reper al cartii de vizita se foloseste in cazul precizarii absolute, prin numere, a distantelor. Avem coltul din stanga sus al dreptunghiului de reper ca punct absolut de origine iar coltul din stanga sus al dreptunghiului de siguranta ca punctul relativ de origine, cand se utilizeaza indicatiile relative de plasare. Cartea de vizita are 2 puncte de origine. punctele de origine ale cartii de vizita

Campurile cartii de vizita

Rostul cartii de vizita e de a prezenta estetic informatie utila. Aceasta informatie poate fi structurata sub forma de campuri ale cartii de vizita.

Campurile de text

Campurile de imagine

Campuri estetice

Casete de editare stilistica

Caracteristicile de culoare, aliniere, pozitie ale fiecarui camp pot fi modificate prin intermediul unor casete de editare accesibile prin accesarea linkului edit. Fiecare camp are casete specifica. Campurile de text au caseta de precizare a fontului. Cele de imagine de modificare a latimii si inaltimii. caseta editare stilistica a campurilor de text ale cartii de vizita

Structura cartii de vizita

Modelul cartii de vizita este alcatuit din straturi. Pe aceste straturi sunt plasate textele si imaginile. Straturile sunt plasate unul peste altul existand o ordine de pozitionare si de vizibilitate.

  1. Cel mai de jos strat este denumit canvas si reprezinta cartonul pe care o sa se tipareasca hartia. Culoarea implicita este alba dar se poate colora acest canvas dupa dorinta. Indeplineste rolul de fundal simplu fara pretentii artistice.

  2. Urmatorul strat este denumit background si rolul sau este de a oferi suport, atunci cand se doreste, unui fundal pretentios artistic prin preluarea unei imagini ce reprezinta fundalul si scalarea acesteia la dimensiunile cartii de vizita plasarea facandu-se dupa punctul absolut de origine ca sa putem avea bleed.

  3. Urmatoarele straturi sunt cele ale campurilor de text: titlu, subtitlu si adresa. Daca nu se precizeaza coordonate numerice de plasare aceste campuri "curg" unul dupa altul separate prin trecere la linie noua. Ele se autopozitioneaza relativ urmatorul la cel de dinainte. Acest lant se poate scurtcircuita dandu-se coordonate numerice la punctul absolut de origine, fiecare camp de text onorand indicatiile de pozitie fara sa mai tina cont de celelalte campuri.

  4. Stratul ce contine campul denumit vizual va contine o imagine jpg sau png ori un fisier mixt pdf sau fisiere eps ori ai. Acestea din urma (eps si ai) avand un suport limitat. Rolul acestui camp este de a contine sigla / logo-ul. Entitatii vizuale din acest camp i se poate preciza pozitia relativa sau absoluta si dimensiunile fizice de latime si inaltime. Imaginile se plaseaza la rezolutia de 150dpi. Aceasta inseamna ca o poza ce are o anumita marime pe ecranul de acasa cand este plasata ca vizual pe cartea de vizita sufera o micsorare la jumatate ca sa aiba o rezolutie minima buna pentru print. Se pot indica fisiere de pe calculatorul personal sau direct de pe internet.

Geometric, campurile de text si imagine pot fi asimilate unor dreptunghiuri a caror punct propriu de origine este coltul din stanga sus si a caror plasare se face, dupa caz, fie in raport cu punctul de origine al dreptunghiului de siguranta fie cu cel al dreptunghiului de reper.

Răspuns în cel mult 30 min. Pune întrebarea!

Trimite